Gower pub

Project Summary

Bacchus Partners Ltd has received planning permission for a new residential development on the former Gower pub site in Gwennyth Street, Cathays. 

Following the refusal of earlier proposals for 24 apartments, Bacchus Partners has undertaken extensive pre-application consultation on its new plans, including a design workshop and public exhibition, and has completely redesigned its plans.

The revised scheme of 10 terrace houses includes:

  • Three bedroom family homes with gardens.
  • Front gardens with dedicated bin storage enclosures.
  • Two storey front elevation with no dormer windows (to address neighbour concerns about overlooking).
  • The overall building height is lower than the original pub building.
  • Red brick and slate roofs will complement the existing houses along Gwennyth Street.
  • Design features will reflect the former pub building.

You can view full details of the planning application on Cardiff Council’s website by clicking here.

You can view details of the public consultation process undertaken, all responses received and the developer’s response in the Pre-Application Consultation Report submitted as part of the planning application and available to view below:

Pre-application Consultation Report

Statutory Pre-application Consultation

A statutory pre-application consultation on the draft planning application for the scheme was undertaken from Tuesday 18 October 2016 until Tuesday 15 November 2016.

We were required to undertake this consultation in line with the Planning (Wales) Act 2015 because this project is classed as a ‘major application’ (as a residential development of 10 units or more).

We notified local neighbours, community consultees and anyone that has engaged with us this year in relation to the draft plans.  There were also a number of site notices publicising this process.  You can view the notices by clicking here.

Full details of the consultation undertaken and feedback received can be viewed in the final Pre-application Consultation Report submitted as part of the planning application.

Informal Consultation

In order to develop our revised plans, we held two phases of informal public consultation earlier this year.

We drew up and agreed a Consultation Plan with local councillors and officers in advance of undertaking the process, which can be viewed below (please note this was drafted in advance of the change in legislation requiring us to undertake the additional stage of statutory consultation so does not include detail on this).

Public Consultation Plan

We undertook a Design Workshop in June 2016 with local neighbours and community consultees, the full details of which can be viewed below:

Design Workshop Report (June 2016)

We then held an exhibition on the revised proposals in September 2016 (at Café Junior, Fanny Street) to enable local residents to chat to our project team and feedback on the new plans.

You can view the key materials that were available at the public exhibition by clicking below:
Community Newsletter (September 2016)

Artist's impression

Exhibition panels

Comments form